Published:  April 14 | Nieuws

De koninklijke weg

In de aanloop tot Koningsdag organiseren Oranjeverenigingen en comités de plaatselijke feesten. Speciale aandacht is er voor kinderen. Ballonwedstrijden zijn in veel plaatsen een jaarlijks terugkerende activiteit. Op 26 april gaan in het hele land weer duizenden ballonnen met naamkaartjes de lucht in.

Ballonnen KoningsdagFoto: Els Kroon 

Oranjevereniging Heerde kondigt al aan “traditiegetrouw laten kinderen na de aubade weer een ballon op”. Die van Doesburg zegt “op de Koningsdag is er natuurlijk ook weer het oplaten van ballonnen”. Zundert stelt vast “als afsluiting van de Koningsdag is er ook dit jaar een grote ballonnenwedstrijd waarbij we met alle aanwezige kinderen honderden ballonnen de lucht in laten”.

Voor Koningsdag 2014 worden overal ballonwedstrijden aangekondigd, behalve door Heerde, Doesburg en Zundert bijvoorbeeld ook door de Oranjeverenigingen van Hasselt, Alblasserdam, Hoevelaken, Ugchelen, Tubbergen, Beckum, Oostvoorne, Roden, Diepenveen, Maassluis, Klarenbeek en Noordwijkerhout.

Het loslaten van ballonnen in de buitenlucht is een leuk gezicht, maar veroorzaakt zwerfvuil en draagt bij aan de plastic soep. Ook biologisch afbreekbare ballonnen zijn geen oplossing. 

Vogel verstrikt in ballon

De koninklijke weg is daarom een traditie zonder milieuvervuiling en mogelijk dierenleed. Ook zonder dat er één ballon wordt opgelaten, kunnen Oranjefeesten geweldig leuk zijn.

Op de site Die Ballon Gaat Niet Op kun je lezen waarom het geen goed idee is om ballonnen op te laten. Er worden leuke alternatieven genoemd en wie de Oranjeverenigingen wil aanspreken op hun verantwoordelijkheid kan gebruik maken van voorbeeldbrieven.

Meer over dit onderwerp:
Koninginnedag in Frankrijk
Ballonnen: oplaten of ophangen?
Die Ballon Gaat Niet Op
Balloons Blow… Don’t Let Them Go!