Category Archives: Nederland in actie!

Published:  May 11 | Kidscorner

Plastic Soup Warriors

Scholieren in het basisonderwijs kunnen sinds kort Plastic Soup Warrior worden!

De Plastic Soup Foundation bracht onlangs een bezoek aan de Bernulphusschool in Oosterbeek om voorlichting te geven over plastic soep.

Na dit bezoek hebben de leerlingen in het kader van het project ‘Afval & recycling’ o.a. statiegeldflessen ingezameld voor de Plastic Soup Foundation en kunstwerken gemaakt van afvalproducten.

De leeringen zijn benoemd tot de allereerste ‘Plastic Soup Warriors’ en hebben inmiddels deze officiële oorkonde ontvangen.

Wat ga jij doen om ‘Warrior’ te worden? Neem contact met ons op en vertel wat je plan is om de soep de bestrijden!


Published:  March 8 | Nederland in actie!

LEERLINGEN PRAKTIJKSCHOOL STOPPEN AANVOER PLASTIC

Via de Nederlandse rivieren spoelen jaarlijks kilo’s vuil en plastic naar de oceaan. Om de toevoer een halt toe te roepen, is leerkracht Paul van der Veen een initiatief gestart waarbij leerlingen van praktijkschool Produs in Arnhem de rivierkraag opschonen: Prouds on Water. Op deze wijze wordt het milieubewustzijn van de jongeren aangewakkerd en spoelt het vuil benedenstrooms niet meer aan. Doel is om de rivier regelmatig en structureel te ontdoen van drijfvuil.
Van der Veen is op zoek naar financiering en gelijkgestemden die dit idee willen kopiëren, daarom schakelt hij de zoekfunctie van het IdealenKompas in.

Er is een Europees Convenant getekend om de rivieren per 2017 schoon te krijgen. Prouds on Water wil dit doel structureel aanpakken door het rivierafval van de Nederrijn bij Arnhem aan te pakken.

Het drijfvuil langs de rivieren is het makkelijkst bereikbaar via het water. Natuur-economisch kenniscentrum Triple-e heeft daartoe een bootje voor het project beschikbaar gesteld: “Julia”. De gemeente Arnhem haalt op zijn beurt het vuil bij Produs op. Het opknappen en onderhouden van de boot – een zeewaardige tender – vormt ook onderdeel van het project.
De eerste vaart met de Julia staat gepland op 15 april.

Published:  October 14 | Nederland in actie!

Leiden start ontmoedigingsbeleid niet-afbreekbare ballonnen

De gemeenteraad van Leiden heeft 11 oktober 2012 de stad in een motie verzocht om bij evenementen en festiviteiten het oplaten van niet-afbreekbare ballonnen en ballonnen met plastic touwtjes te ontmoedigen. Leiden is voor zover de eerste plaats in Nederland die probeert iets te doen aan het milieuprobleem dat feestballonnen met zich mee kunnen brengen. Het gaat vooralsnog echter om een ontmoedigingsbeleid.

De Plastic Soup Foundation is verheugd over deze motie en hoopt dat meer gemeenten een ontmoedigingsbeleid zullen voeren en liefst nog het oplaten van schadelijke ballonnen gewoon verbieden.

De motie kwam tot stand op initiatief van de Partij voor de Dieren. In haar toelichting wees de partij erop dat tot 2% van gevonden dode Noordse Stormvogels ballonresten in hun maag blijken te hebben, en ook dat vogels verstrikt raken in de plastic touwtjes die ze als nestmateriaal gebruiken. Het trieste record in Nederland staat op 84 gevonden ballonnen op een stuk strand van 100 meter. Het aantal ballonnen dat op het strand gevonden wordt, stijgt sinds 2005 (gegevens Stichting De Noordzee 2011).

 

Published:  October 7 | Nederland in actie!

Dag van de Duurzaamheid

Op woensdag 10 oktober is de Dag van de Duurzaamheid. Door heel Nederland vinden die dag  activiteiten plaats om te laten zien hoe Nederland duurzamer kan.

Een van die activiteiten is de voorleesactie op honderden scholen en kinderboerderijen wordt door burgemeesters, wethouders, ouders, leerkrachten, pabo-studenten, bekende én onbekende Nederlanders voorgelezen uit drie ‘groene’ kinderboeken. Onder de voorlezers bevinden zich prinses Laurentien, Jan Peter Balkenende en Helga van Leur. De voorlezers gaan aan de hand van het verhaal  in gesprek met de kinderen over hoe de wereld schoner, mooier en eerlijker kan.

Er wordt voorgelezen uit Pluk redt de dieren (Annie M.G. Schmidt & Fiep Westendorp), Help, mijn iglo smelt (Natalie Righton & Ton Koene) en Mr Finney en de andere kant van het water (prinses Laurentien van Oranje & Sieb Posthuma).

Het verhaal uit  ‘Mr Finney en de andere kant van het water’ gaat onder meer over  het verdwijnen van het koraal en vervuiling van de zee. Bij dit verhaal wordt aanvullend lesmateriaal aangeboden over plastic soep.

De voorleesactie is een samenwerking tussen Urgenda, Duurzame PABO, programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling en de Missing Chapter Foundation.

 

 

 

Published:  September 29 | Nederland in actie!

L&DJ PR tweede bij Dutch PR Awards met 'Beat the Micro Bead'

Lubbers&DeJong PR heeft de tweede prijs in de wacht gesleept bij de uitreiking van de Dutch PR Awards. L&DJ PR presenteerde de case van de Plastic Soup Foundation.

Het persbureau nam het op tegen negen andere finalisten die verschillende campagnes presenteerden, waaronder Axe, Ola en Defensie.

De Plastic Soup Foundation feliciteert Lubbers&DeJong en bedankt alle mensen, NGO’s en creatieve bedrijven die dit succes samen mogelijk hebben gemaakt!

Kijk voor het hele verhaal naar onderstaande trailer die speciaal voor de Dutch PR Awards werd gemaakt.

Published:  September 20 | Nederland in actie!

Tel mee voor de Noordzee

Stichting De Noordzee en de cast van The Little Mermaid zetten zich in voor een schone Noordzee!
22 september, 11.oou, Het Strandhuis, Wijk aan Zee (Strandopgang De Zwaanstraat).

Er zit letterlijk muziek in de zee, tijdens deze eerste Tel mee voor de Noordzee opruimdag. Op 22 september gaat Stichting De Noordzee, samen met The Little Mermaid en haar vrienden, het Nederlandse strand schoonmaken en het gevonden afval tellen.

Schrijf je in op Facebook >>> (je hoeft hier géén Facebook account voor te hebben!)
En dan maak je ook kans op mooie prijzen!
Deelname is gratis.

Voor meer info klik op onderstaande foto!

Published:  September 20 | Nederland in actie!

WaddenWerkWeekend

Dit weekend maken 200 waddenliefhebbers het strand en wad van Terschelling afvalvrij tijdens het WaddenWerkWeekend. Van 21 t/m 23 september wordt er gewerkt aan het wad gecombineerd met een uitgebreid programma vol inhoudelijke presentaties, live muziek en tal van excursies.

Een direct resultaat van dit weekend is dat het eiland Terschelling geschoond is van zwerfafval. Een belangrijk indirect resultaat is de vergrote bewustwording van het probleem van maritiem zwerfafval en plastic zwerfvuil langs de kust.

Het WaddenWerkWeekend is een van de meest populaire evenementen van de Waddenvereniging.

Published:  June 28 | Nederland in actie!

MyBeaches succesvol geopend

Op zes locaties aan de Nederlandse kust zijn gisteren MyBeaches geopend. Deze afvalvrije zones op het strand, een initiatief van Stichting De Noordzee, worden schoongemaakt door bezoekers voor een mooi en veilig strand, maar ook om het zeeleven te beschermen tegen plastic soep.

MyBeach wordt ondersteund door strandondernemers, kustgemeenten en VVV-kantoren. Benieuwd welke strandpaviljoens meedoen of wil je meer informatie? Kijk op MyBeach.info.

 


Published:  June 22 | Events

Lancering MyBeach 2012

Woensdag 27 juni a.s. worden bij zes strandpaviljoens in Nederland MyBeaches geopend; afvalvrije zones op het strand waar het not done is om afval achter te laten.

De MyBeaches zijn te herkennen aan o.a. speciale informatieborden en prullenbakken. De deelnemende strandpaviljoens in 2012 zijn: Beachclub Royal in Hoek van Holland, Take2 en Buitengewoon in Noordwijk, Paal 69 en Storm in Zandvoort en Paal 17 op Texel. Op lokaal niveau werken de paviljoens samen met  gemeenten, VVV-kantoren, watersportbedrijven en educatiecentra.

MyBeach is een positief en modern initiatief van Stichting De Noordzee om de stranden schoon te houden.

Klik hier voor het volledige programma rondom de lancering van MyBeach 2012.

 

Published:  May 25 | Nederland in actie!

Drinkwaterbedrijven gaan voor watertap

Volgens de NOS gaan drinkwaterbedrijven overal in Nederland watertappunten plaatsen op drukke plekken langs o.a. fiets- en wandelroutes. Op deze manier willen ze de hoeveelheid plastic zwerfvuil terugdringen, omdat plastic flesjes vaak worden weggegooid. Met het plaatsen van de watertappunten wordt het bijvullen (en dus hergebruik) van lege flessen gestimuleerd.

De Plastic Soup Foundation juicht dit plan uiteraard van harte toe!

Published:  May 17 | Nederland in actie!

Red de Middellandse zee en teken de petitie!

Honderden miljarden microplastics in de Middellandse Zee

Het Franse onderzoeksinstituut Ifremer voor de exploratie van de zee en de Universiteit van Luik schatten dat er meer dan 250 miljard drijvende microplastics in de Middellandse Zee voorkomen, waardoor de zee zelf in gevaar is.

De MED Expeditie 2010-2013 is daarom onder leiding van Dumontet Bruno een campagne gestart om de Middellandse Zee te bevrijden van plastics en microplastics.  In een petitie gericht aan het Europees Parlement wordt gevraagd effectieve maatregelen te nemen met betrekking tot verpakkingen en plastic afval. In totaal zijn er minstens een miljoen handtekeningen nodig.

Om de eis kracht bij te zetten, maakte de organisatie het volgende filmpje over de bodem van de zee bij Cannes, waar op dit moment het wereldberoemde filmfestival plaatsvindt.

http://youtu.be/VzUS1erWwcQ

De Plastic Soup Foundation steunt de actie. Jij toch ook?

Teken de petitie op http://www.expeditionmed.eu/petition/index.php?lg=ne

Published:  April 5 | Nederland in actie!

Wil de Orka

Zondag 15 april (13:00) vindt het opruim-evenement Wil de Orka plaats in Groningen. In de vorm van een flashmob lopen honderden inwoners vanuit hun eigen wijk richting de Vismarkt. Ondertussen verzamelt men zwerfafval in witte en zwarte vuilniszakken die op de Vismarkt een enorm visnet moeten vullen, zodat er uiteindelijk de vorm van een orka ontstaat. De creatie zal vervolgens de hele week te bezichtigen zijn.

“Wil De Orka is de visualisatie van één dag afval van de stad Groningen, om mensen bewust te maken van de vervuiling waar ze zelf vaak aan bijdragen. De keuze voor een orka hangt samen met de plek, de VISmarkt en het feit dat deze dieren bedreigd worden door de immense plastic soep van afval die in de oceanen drijft.” (Bron: www.wildeorka.nl)

Kijk voor meer informatie en deelname op de website!


Published:  January 11 | Nederland in actie!

Milieujutten op Terschelling

Voor het 20ste jaar op rij wordt op Ameland en Terschelling (van 19 t/m 25 februari) het Milieujutten georganiseerd, een jaarlijkse strandschoonmaakactie waarin een week lang, elke dag de stranden worden afgestruind op zoek naar klein en groot afval.

Milieujutten is een initiatief van Stayokay (hostels) in samenwerking met Staatsbosbeheer, de Waddenvereniging, gemeente Terschelling, Rijkswaterstaat, EHBO Terschelling, Landroverclub Terschelling, de Milieujutter en vele vrijwilligers.

Voor meer informatie over ondersteuning en deelname aan dit project neem contact op met Stayokay via email of bel +31562442338.

 

Published:  January 6 | Nederland in actie!

Sterke Yerke trekt plastic soep vlot

In 1979 staken vier Friese jongemannen de Atlantische Oceaan over met een een zelfgebouwd vlot om aandacht te vestigen op de vervuiling van olieresten in de oceanen. Nu, 32 jaar later, werkt Sterke Yerke aan een doorstart om zich te richten op het wereldwijde probleem van de plastic soep. En dat blijft niet onopgemerkt in de media.

 

Published:  December 7 | Nederland in actie!

Optocht Plastic Soep Driedaagse

Ter afsluiting van de Plastic Soep Driedaagse is de Plastic Soup Foundation op vrijdagavond 2 december, in samenwerking met Shantykoor Tussen wal en schip uit Enkhuizen, zingend door het centrum van Amsterdam getrokken.

Inmiddels heeft deze ludieke actie om aandacht te vragen voor plastic soep Los Angeles bereikt en er zijn al plannen voor een Amerikaanse remake 

Published:  November 24 | Nederland in actie!

Plastic World

Corrie van Huisstede van de Haak-In gaat visualiseren hoe onze wereld er straks uit zal zien als we nu geen actie tegen plastic ondernemen. Samen met een team van ervaren hakers zal zij vrijdag 2 december om 14.00 uur starten met het haken van een wereldbol van plastic!

Het plastic dat hiervoor gebruikt wordt, is o.a. afzetlint dat tijdens evenementen ( zoals de Marathon ) gebruikt wordt en van tasjes die afkomstig van allerlei winkels. De wereldbol van plastic zal uiteindelijk zo’n 1,5 a 2 meter doorsnee worden en als kunstvoorwerp bij de Haak-In in de Molukkenstraat te Amsterdam tentoongesteld worden.

De Haak-In koppelt op creatieve wijze het hergebruik van plastic tasjes aan sociale doelen. De Haak-In haalt buurtbewoners uit hun isolement, biedt hen (indien nodig) de kans beter Nederlands te leren spreken en zorgt voor het milieubewustzijn van buurtbewoners en menigeen van ver daar buiten.

Published:  November 16 | Nederland in actie!

Plan Plastic Tas Vrij wint Zuid-Hollandprijs

Hanneke Kijlstra wint de Zuid-Hollandprijs 2011 in de categorie Bewoners/vrijwilligers met haar plan om Dordrecht de eerste plastic tasvrije gemeente te maken. Kijlstra wint 15.000 euro voor haar missie. Met deze prijs wil de provincie waardering tonen voor vernieuwende ideeën die bijdragen aan een duurzame toekomst voor Zuid-Holland.

Published:  November 16 | Nederland in actie!

Amsterdam-noord ruimt op

In Amsterdam hebben afgelopen zaterdag stadsdeel Noord, buurtvaders en begeleiders met kinderen afval opgeruimd langs de Ranonkelkade, bij de pont en langs het IJ.

Helaas ligt er nog steeds veel vuil aan de wal en de kans is groot dat dit door de wind uiteindelijk in het water terechtkomt.

Goede nieuws is dat er waarschijnlijk dit jaar nog een vervolg komt op dit initiatief.

Published:  November 11 | Gezocht!

Mosa Pura zoekt jou!

Vanuit Hogeschool Zuyd is Gijsbert Tweehuysen een project gestart tegen plastic soep in de Maas. Om hier iets tegen te doen is Mosa Pura (schone/zuivere Maas) opgezet met als doel: In 2020 is de Maas schoon bij Mook.

Komende winter wil o.a. onderzoek doen op de rivier en de River Litter Foundation oprichten. Hiervoor worden mensen gezocht die hierin een uitdaging zien vanuit hun professie en/of persoonlijke betrokkenheid die het doel effectief willen ondersteunen.

Wil je een steentje bijdragen (bestuurlijk, technisch, financieel,
communicatief, etc.)? Stuur Gijsbert Tweehuysen dan nu een email!

 

Published:  November 2 | Nederland in actie!

Sinterklaas gaat voor Groen!

Uit zeer betrouwbare bron hebben wij vernomen dat Sinterklaas dit jaar gebruik gaat maken van de duurzame Sinterklaaszak van Pure Jute. Met dit initiatief worden kleinschalige projecten in o.a. India en Bangladesh gesteund.

De Pieten zijn de afgelopen jaren erg geschrokken van de steeds grotere hoeveelheid plastic die ze onderweg naar Nederland in zee zagen drijven. Boodschappenpiet laat ons weten dat hij tegenwoordig een jute boodschappentas meeneemt wanneer hij samen met de Goedheiligman naar een Spaanse supermarkt gaat.

Om te zorgen dat meer kinderen dit jaar hun cadeaus uit een groene zak krijgen mogen wij er 25 weggeven aan hulp-Sinterklazen! Voorwaarde is dat ze wel supersnel een mail  sturen, want op=op!

Published:  November 2 | Nederland in actie!

Voorleesactie DAg van de Duurzaamheid

De Dag van de Duurzaamheid op 11 november a.s. zal ook dit jaar beginnen  met een landelijke voorleesactie op basisscholen. Bekende Nederlanders, politici, burgemeesters, wethouders, leerkrachten, ouders en pabo-studenten zullen voorlezen uit het boek Mr Finney en de andere kant van het water van Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma.

Aansluitend gaan de voorlezers aan de hand van thema’s uit het boek met leerlingen in gesprek over duurzaamheid. Dit jaar speelt het probleem van de plastic soep hierbij een grote rol.

Published:  November 1 | Kidscorner

Kleurwedstrijd "Wat Klopt Er Niet?"

In samenwerking met “Wat klopt er niet?” organiseert de Plastic Soup Foundation een kleurwedstrijd met als hoofdprijs een plastic-vrij speelgoedpakket!

Kinderopvang De Bilt doet mee, jij ook?

Op 1 december wordt de uitslag bekend gemaakt door niemand minder dan Sinterklaas, dus download de kleurplaat hier! Snel uitprinten en het kleuren kan beginnen.

Na het inkleuren voor 30 november a.s. opsturen naar:

Plastic Soep Driedaagse
Ferdinand Huyckstraat 36
1061 HW Amsterdam

Of inscannen en opsturen via email!

Published:  October 22 | Nederland in actie!

GEZOCHT: JONGE, BLOG- & FLOGGENDE AVONTURIERS!

De Plastic Soup Foundation is voor de Kidscorner van deze site op zoek naar kinderen die het leuk vinden om korte verhaaltjes, filmpjes of foto’s te maken van en over plastic soep (plastic afval in zeeën/rivieren/enz.) die zij mogelijk tegenkomen tijdens vaartochten/reizen overal ter wereld (dus ook Nederland).

Heeft of kent iemand kinderen die dit leuk vinden om te doen? Of ben je zelf zo’n jonge avonturier?

Stuur dan nu een mail!

Published:  October 21 | Nederland in actie!

HAAK-IN GENOMINEERD VOOR LPD AWARD

Haak-In, een bewonersinitiatief waar je plastic tasjes kan inleveren en leren creatief te recyclen, is genomineerd voor de LPD Award 2011. Deze prijs wordt jaarlijks door het LPB (platform voor wijkgericht werken) uitgereikt aan bewoners of wijkorganisaties die hun schouders hebben gezet onder een inspirerend wijkproject.

De Haak-In is een locatie waar op een creatieve manier hergebruik gekoppeld wordt aan sociale doelen. Voor de buurtbewoners is het doel dat men elkaar ontmoet, indien nodig al doende beter Nederlands leert spreken en men zich bewust wordt van hergebruik.

Published:  October 6 | Nederland in actie!

Plastic Tas Vrij Dordrecht genomineerd voor Zuid-Hollandprijs

Plastic Tas Vrij (Dordrecht) is genomineerd voor de Zuid-Hollandprijs in de categorie Bewoners/vrijwilligers. De jury heeft de genomineerden geselecteerd uit 139 inzendingen. Deelnemers waren opgeroepen om te komen met ideeën, ontwerpen, plannen en projecten die de duurzaamheid in Zuid-Holland versterken.

Met deze prijs wil de provincie waardering tonen voor vernieuwende ideeën die bijdragen aan een duurzame toekomst voor Zuid-Holland. De winnaars van de Zuid-Hollandprijs 2011 worden op donderdagmiddag 10 november bekendgemaakt.

Richard W. Dekker, Inge Dijkslag, Marleen Oud en Hanneke Kijlstra (op foto) van Plastic Tas Vrij zijn zeer vereerd met de nominatie. ,,Geweldig, het is een prachtige erkenning van ons idee en een mooie stap op weg naar een plastic tasvrije wereld”, zegt Marleen Oud. Plastic Tas Vrij is een burgerinitiatief dat in april van dit jaar in Dordrecht begon met de campagne “Breng je eigen tas mee!” ,,Het doel is dat iedereen zijn eigen tas meebrengt bij het winkelen en NEE zegt tegen de plastic tas. Ook vragen we winkeliers af te stappen van dit schadelijke materiaal.  Plastic tasjes richten namelijk een ravage aan in het milieu, want plastic afval kost jaarlijks honderdduizenden dieren het leven.”

Published:  October 4 | Nederland in actie!

Petitie 'Ik scrub plasticvrij!'

Stichting De Noordzee is een petitie gestart tegen het gebruik van plastics in verzorgingsproducten.

In veel verzorgingsproducten, zoals scrubs en peelings, zitten plastic deeltjes verwerkt die wij zo het doucheputje in spoelen. Feitelijk ben je elke keer wanneer je zo’n product gebruikt plastic aan het verspreiden. Veel van dit plastic komt zo in zee terecht waar het bijdraagt aan het probleem van de ‘plastic soep’.

Stichting De Noordzee heeft de producenten van deze verzorgingsproducten gevraagd om alle plastic deeltjes te vervangen door milieuvriendelijke alternatieven, zoals anijszaadjes, zand, zout of kokos. Dit werd vroeger ook al gebruikt.

Teken de petitie hier!

 

Published:  September 5 | Nederland in actie!

Amsterdams plastic uit grachten gevist

Stichting Plastic Whale heeft zondagmiddag 4 september ruim 250 zakken plastic afval uit de Amsterdamse grachten gevist.

Met het evenement Oud-Amsterdamsch Visschen wilde men aandacht trekken voor het wereldwijde probleem van de plastic soep.

Aan de schoonmaakactie deden ruim 350 mensen op 36 boten mee. Waaronder veel particulieren, maar ook bedrijven en lokale overheden.

www.plasticwhale.org

Published:  August 24 | Nederland in actie!

Globe van zwerfafval

Peter Smith gaat een globe maken van 5 meter diameter met alle continenten en oceanen in een mozaïek van zwerfafval.

Deze globe staat symbool voor de wereld als vuilnisbak.

Meer lezen over dit project kan op www.kleanworldwide.nl.