Plastic draagtas

Wat vindt de Plastic Soup Foundation van…

…de plastic draagtas?

Plastic heeft fantastische eigenschappen, maar diezelfde eigenschappen zorgen ervoor dat plastic in het milieu schade aanricht. Veel plastic wordt eenmalig gebruikt, zoals de plastic draagtasjes die winkels gratis uitdelen. Alleen al in Amsterdam zijn dat er dagelijks 1 miljoen.

De PSF wil dat die dunne plastic draagtasjes direct verboden worden. In China, Australië, Zuid-Afrika en andere landen is dat al het geval. Niet voor niets heeft Achim Steiner, uitvoerend directeur van het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), opgeroepen tot snelle invoering van een wereldwijd verbod. De Nederlandse regering huldigt het standpunt dat een verbod in strijd is met de Europese regels, maar in Italië zijn de plastic tasjes inmiddels verboden (dat scheelt daar jaarlijks 20 miljard tasjes!). Andere Europese landen hebben een belasting ingevoerd. Ierland voerde al tien jaar geleden een belasting in (eerst 15 cent, later 22 cent per plastic draagtasje). De Nederlandse regering wil desondanks het gebruik terugdringen op basis van vrijwilligheid.

In de zomer van 2011 vroeg de Europese Commissie aan het publiek wat de beste manier zou zijn om het gebruik van de plastic draagtas te verminderen. Op de vraag of een verbod van de tas gewenst is, antwoordde 70% (van de meer dan 15.000 respondenten) het daarmee eens te zijn. Klik hier voor de uitslag van deze enquête.

Tot de overheid maatregelen neemt, kunnen consumenten ook een bijdrage leveren: gebruik weer een degelijke boodschappentas en weiger elk aangeboden plastic tasje.

Leave a Reply