Polyester kleding

Wat vindt de PSF van …

… synthetische of polyester kleding?

Onderzoekers die de samenstelling van zand op stranden analyseerden, vonden in elk monster minuscule vezels van polyester, acryl en nylon. Wereldwijd werden achttien stranden op zes continenten bestudeerd. De plastic vezels zijn kleiner dan 1 mm en stranden in de buurt van bevolkingscentra hadden significant meer vezels in het zand. Naar aanleiding van de samenstelling van de vezels veronderstelde men dat deze afkomstig konden zijn van het wassen van plastic kleding. Na de proef op de som bleek dat één kledingstuk in één wasbeurt meer dan 1900 vezels kon afgeven. Sommige kleding, zoals van gerecycled plastic gemaakte fleece, geven meer vezels af dan andere. Polyester is een goedkope grondstof en wordt bijvoorbeeld veel toegepast in ondergoed en dekens. Wasmachines en rioolzuiveringsinstallaties zijn er niet op gebouwd om dergelijke kleine vezels te filteren en uiteindelijk komen deze in zee terecht en vermengen zich met zand.

De vezels zijn zo klein dat ze gemakkelijk in de voedselketen terechtkomen. De onderzoekers gaven in het laboratorium de vezels aan dieren te eten. Ze toonden aan dat ze via de darmen in de bloedsomloop terecht kunnen komen en zich in weefsel en cellen kunnen ophopen. Bekend was al dat microplastics als een spons gifstoffen aantrekken (de zogeheten POP’s, Persistent Organic Pollutants). Onduidelijk is in hoeverre deze gifstoffen in de organen van dieren worden opgenomen en hoe schadelijk dat precies is.

De Ierse ecoloog dr. Mark Antony Browne van het University College in Dublin vat het probleem als volgt samen: “Hoe meer de wereldbevolking groeit en mensen meer synthetisch textiel gebruiken, hoe erger het milieu, dieren en mensen besmet zullen raken”. Zijn grootste zorg is dus dat de vezels inderdaad  in de voedselketen terecht komen. Lees hier het onderzoek van Browne en zijn internationale team van wetenschappers.

De PSF vindt dat modebedrijven en fabrikanten van kleding uitsluitend kleding moeten ontwerpen dat geen synthetische vezels afgeeft. Wasmachinefabrikanten en waterzuiveringsinstallaties moeten betere filters gaan gebruiken. Overheden moeten hun regelgeving aanscherpen op basis van recente wetenschappelijke inzichten over de oorsprong en de gevaren van microplastics. De PSF vindt verder dat prioriteit moet worden gegeven aan onderzoek dat inzicht biedt in de gevaren die synthetische vezels voor de voedselketen opleveren.