Synthetische kleding

Wat vindt de Plastic Soup Foundation van …

… synthetische kleding?

Synthetische kleding is een grote bron van microplastic vervuiling. In 2011 bleek uit onderzoek dat één kledingstuk van kunststof in één wasbeurt meer dan 1900 vezels kon afgeven. Met name fleece geeft veel vezels af. Wasmachines noch rioolzuiveringsinstallaties zijn uitgerust om deze vezels tegen te houden. De vezels zijn zo klein, dat ze gemakkelijk in het water en vervolgens de voedselketen terecht kunnen komen.

Lees hier het onderzoek uit 2011 van Mark Anthony Browne en zijn internationale team van wetenschappers.

In 2014 is het onderzoek herhaald voor een uitzending van Vara Kassa Groen. In de uitzending van 12 juni 2014 toont dr. Heather Leslie, verbonden aan het Instituut voor Milieuvraagstukken (VU/IVM), het resultaat: 200.000 deeltjes (plastic én gewone vezels afkomstig van een doorsnee gemengde was) per liter water. Dit betekent geen 1900 vezels per wasbeurt, maar miljoenen. Daaronder zijn, zo vermoedt prof. dr. Dick Vethaak in dezelfde uitzending, ook deeltjes nanoplastics die speciaal door de industrie geproduceerd worden.

Ook de Duitse gepensioneerde enprofessor Gerd Liebezeit (voorheen Universiteit van Oldenburg) heeft onderzoek gedaan naar plastic vezels. Hij trof ze aan in honing, drinkwater, lucht, bier en mineraalwater. Volgens het Duitse TV-programma Markt bleken alle onderzochte merken bier en mineraalwater microplastics te bevatten. Bij mineraalwater trof Liebezeit per liter 4 tot 7 plastic vezels aan, in bier liep dat op tot 79 vezels. Vermoed wordt dat de vezels afkomstig zijn van plastic kleding, met name van fleece (NDR Magazin Markt en uitzending van 2 juni 2014). Bij het drogen van plastic kleding in een droger zouden nog meer vezels loslaten dan bij het wassen.

De PSF vindt dat modebedrijven en fabrikanten kleding dusdanig moeten ontwerpen dat de stoffen geen synthetische vezels afgeven. Een andere oplossingsrichting is dat er filters worden ontwikkeld voor wasmachines, die de kunstvezels uitfilteren.

Overheden moeten hun regelgeving aanscherpen op basis van recente wetenschappelijke inzichten over de oorsprong en de gevaren van microplastics. De PSF vindt verder dat prioriteit moet worden gegeven aan onderzoek dat inzicht biedt in de gevaren die synthetische vezels voor de voedselketen opleveren.

Leave a Reply