PSF_LOGO
Is er een verband tussen de dramatische insectensterfte en microplastics?

Is er een verband tussen de dramatische insectensterfte en microplastics?

  • 04/21/2023
  • Clock 1 - 3 minuten
  • eye_icon 15
20150410-osmia-cornuta-1-small-2558x1100-3_1253_539
Alarmerende onderzoeken naar de achteruitgang van insecten verschijnen de laatste jaren met regelmaat.
Het is de meest voorkomende diergroep op aarde. Insecten zijn van cruciaal belang in elk ecosysteem. Alarmerende onderzoeken naar de achteruitgang van insecten verschijnen de laatste jaren met regelmaat. Overal lopen de aantallen schrikbarend terug. Tien procent van de insectensoorten wordt zelfs met uitsterven bedreigd. Minder insecten betekent ook minder voedsel voor andere dieren, zoals vogels. 
Een wetenschappelijk overzicht spreekt veelzeggend over ‘dood door duizend oorzaken’. Horen microplastics tot de oorzaken van hun achteruitgang?
 
Teruggang in Duitse bossen 
Recentelijk werd in de Duitse bossen voor de afgelopen tien jaar een reductie van meer dan 60% van de insecten vastgesteld. De oorzaak wordt vooral in het beheer van de bossen gezocht. Microplastics als mogelijke oorzaak wordt in die studie niet genoemd. Duidelijk is wel dat naast bosbeheer veel factoren een rol spelen: klimaatverandering, monoculturen, versnippering van leefgebieden. 

Microplastics komen overal
Er is geen plek op de wereld waar geen microplastics gevonden worden. Ze waaien mee met de wind en zitten in waterdruppels die neervallen als het regent. Zo komen ze ook terecht in gebieden die ogenschijnlijk ongerept zijn. De concentratie neemt toe, omdat ze nauwelijks afbreken. De kans dat insecten in aanraking komen met microplastics wordt steeds groter. Sterker nog, insecten kunnen dat niet vermijden en dat geldt zelfs voor de kleinste soorten.

Insecten verspreiden microplastics
Insecten krijgen micro- en nanoplastics in hun lichaam. Ze geven die door aan andere dieren wanneer ze zelf gegeten worden. Bekend is ook dat vliegende insecten en wormen microplastics verspreiden. Zo komen microplastics in de voedselketens terecht. Bijen brengen de microplasticvezels die in hun voedsel zitten mee naar de korf waar ze vervolgens ook in de was, de honing, en de larven terechtkomen. 

Meer onderzoek is dringend nodig
Er zijn onderzoeken die schadelijke effecten door microplastics bij insecten aantonen, zoals verminderde groei, verminderde reproductie, ontstekingen, schade aan inwendige organen. Maar niet alle soorten hebben er last van. Onderzoekers spreken van een belangrijke kennislacune en pleiten voor meer onderzoek. Bij die oproep sluit Plastic Soup Foundation zich aan.
Er is echter geen onderzoeker die uitsluit dat microplastics geen invloed kan hebben op de achteruitgang van insecten.

Recente berichten

plastic-puppet

Op plastic dieet?

Om de hoeveelheid plastic waarmee je dagelijks in aanraking komt terug te brengen, kun je op plastic dieet.
Probeer het gratis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 Plastic Soup Foundation