TNO
kondigde deze maand een demonstratiefabriek aan die precies dat kan doen in 2030. De fabriek haalt CO2 uit afvalgassen, water en lucht en gebruikt groene stroom.
De techniek waar TNO aan werkt, is in principe geen oplossing voor plasticsoep. Plastic dat als afval in het milieu terechtkomt, blijft dezelfde schade berokkenen, of het nu van CO2 gemaakt is, of uit fossiele grondstoffen. Toch is Plastic Soup Foundation enthousiast over dit perspectief, mits de wereld enkele zaken goed regelt.
Co2 uit de lucht: duur maar noodzakelijk
Het internationale klimaatpanel ziet het uit de lucht halen en opslaan van CO2 als een noodzakelijk middel om de opwarming onder de 1,5 graad te houden. Technieken om CO2 uit de lucht te halen, bekend onder de verzamelnaam Direct Air Capture and Storage (DACS), zijn volop in ontwikkeling en worden soms al toegepast. Het Zwitserse bedrijf
Climeworks haalt bijvoorbeeld CO2 uit de atmosfeer dat wordt omgezet in een ondergrondse opslag in de vorm van steen.
Het grote probleem is dat deze technieken nog veel te duur zijn. Wie gaat het betalen en hoe? Voor het CO2 plastic moet dus een markt gecreëerd worden.
Eén en één is twee
Kan toepassing van DACS bijdragen aan het oplossen van twee van ’s werelds grootste milieuproblemen? Plastic Soup Foundation denkt van wel.
Hiervoor zijn, simpel gezegd, de volgende stappen nodig:
- Bepaal internationaal dat er vanaf een bepaalde datum alleen nog plastic gemaakt mag worden van CO2 dat uit de lucht is gehaald. Zo creëer je een markt voor dit type plastic, dat duur is om te maken, maar dat helpt om CO2 uit de lucht te halen. Verkoop het als klimaat netto positief.
- Dit plastic mag geen concurrentie ondervinden van goedkoop conventioneel plastic dat van fossiele grondstoffen gemaakt is, en ook niet van gerecycled plastic. Deze plastics moeten dusdanig belast worden dat CO2-plastic economische bestaansrecht heeft.
- Alleen dure en zinvolle (essentiële) toepassingen van plastic op CO2 basis zullen vervolgens worden gemaakt. De techniek zal immers veel te kostbaar blijken voor eenmalig plastic en andere wegwerpvarianten. Daardoor ontstaat vanzelf veel minder afval.
Waar wachten we op?
Foto: DACS-fabriek van Climeworks op IJsland.