PSF_LOGO
15 Milieuorganisaties bundelen krachten tegen Europa's grootste plasticproject van INEOS

15 Milieuorganisaties bundelen krachten tegen Europa's grootste plasticproject van INEOS

  • 02/22/2024
  • Clock 3 - 5 minuten
  • eye_icon 11
header_ineos-ineos
ClientEarth en 14 milieuorganisaties hebben stappen ondernomen om INEOS' plasticproject in Antwerpen te blokkeren.

Op 22 februari 2024 hebben juristen van ClientEarth, in samenwerking met 14 andere milieuorganisaties, waaronder Plastic Soup Foundation, nieuwe stappen ondernomen om het plasticproject van INEOS in Antwerpen te blokkeren, nu de chemiereus vastbesloten is om Europa’s grootste plasticproject te realiseren.

Deze gezamenlijke inspanning resulteert in een rechtszaak tegen de Vlaamse overheid, wat een nieuwe fase markeert in de langdurige strijd van deze groep milieuorganisaties tegen het zogenaamde ‘Project One’ van INEOS.

Lees hier het persbericht van Client Earth.

Deze juridische stap komt voort uit een eerdere gerechtelijke uitspraak in juli, waarbij het € 3 miljard kostende plasticproject werd teruggefloten. De milieuorganisaties vinden dat INEOS opnieuw heeft nagelaten om gedetailleerde informatie te verstrekken over de werkelijke impact van het project op mens, natuur en klimaat, niet alleen lokaal, maar ook wereldwijd, inclusief de “Scope 3”-emissies.

Plastic Soup Foundation brengt al jaren de vervuilende gevolgen van de plasticindustrie en plastic halffabricaten (nurdels) onder de aandacht. ‘Nurdels’ zijn (grondstof)korrels van plastic die overal in de omgeving van een plasticfabriek in lekken bij de productie en het vervoer ervan waarna de korrels over gigantische afstanden worden verspreid in het milieu. In 2022 verscheen ons rapport over het schandaal van deze vorm van vervuiling in de Schelde.

Volgens Tatiana Luján, jurist bij Client Earth: “Plastic is een milieukwestie, een mensenkwestie en een klimaatkwestie. Het toestaan van wat de grootste plasticfabriek in Europa zou worden, zou niet alleen een plaatselijke ramp zijn, maar ook een wereldwijd schandaal”.

“Project One zou de plasticproductie verder stimuleren op een moment dat we al tegen een verzadigingspunt aan zitten. Plastic, gemaakt van fossiele brandstoffen, heeft in elk stadium van de cyclus rampzalige gevolgen voor het klimaat. De verstrekkende gevolgen van dit project zijn reëel en kunnen niet worden genegeerd.”

“De wijzigingen in de nieuwe vergunning voor het project zijn slechts cosmetisch van aard. Het blijft feitelijk destructief en volledig overbodig. De autoriteiten hebben opnieuw verzuimd om de duidelijke, schadelijke gevolgen van het project te erkennen. Daarom rest ons niets anders dan opnieuw naar de rechter te stappen.”

Volgens Stijn van Uffelen, vertegenwoordiger van de milieugroep MOB: “Als Project One wordt gebouwd, wordt het qua stikstof een van de drie grootste piekbelasters op de Brabantse Wal. Dit beschermde gebied herbergt eeuwenoude eiken die nu al lijden onder een teveel aan stikstofdepositie. Project One zal het probleem alleen maar verergeren. Het aanscherpen van de vergunning kan dit probleem ook niet oplossen.”

De groepen benadrukken ook dat de lokale vervuiling die door Project One wordt veroorzaakt nog steeds zwaar wordt onderschat. De stikstofniveaus in Vlaanderen liggen al ver boven de aanbevolen veilige niveaus voor het milieu en de volksgezondheid. Als Project One doorgaat, zal dit de situatie alleen maar verergeren en zal de druk op de landbouwsector toenemen.

Volgens Mathieu Soete, campagneleider Energietransitie bij Greenpeace België: “De nieuwe, juridisch gebrekkige vergunning van INEOS voor Project One is het perfecte voorbeeld van hoe de Vlaamse regering koppig destructieve projecten verdedigt. Door de schadelijke uitstoot van deze industrieën keer op keer door de vingers te zien, zet de regering niet alleen de natuur en het klimaat onder druk, maar ook onze boeren. Het elimineren van ongewenste projecten zoals dit is een noodzakelijke stap in het oplossen van bepaalde spanningen die we de laatste weken zien escaleren.”

Na ontvangst van de juridische stukken door de Raad voor Vergunningsbetwistingen zullen de Vlaamse autoriteiten hun verweer tegen de zaak van de milieuorganisaties kunnen indienen.

Maria Westerbos, directeur Plastic Soup Foundation: “Het is toch eigenlijk van de gekke, dat de Vlaamse overheid alle regels aan haar laars lapt en een vergunning afgeeft die indirect een bedreiging vormt voor de gezondheid van de mensen in de buurt van INEOS. Europa zou moeten ingrijpen”.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 Plastic Soup Foundation