Plasticvervuiling staat de afgelopen jaren op de agenda van de G7. Deze zeven landen komen elk jaar bijeen en geven na afloop een
communiqué uit. Zo tekenden in 2018 vijf van de zeven de
Ocean Plastic Charter. Daarin werd geen jaartal genoemd om een einde aan de vervuiling te hebben gemaakt. Ook was het niet ondertekend door twee leden van de G7; Japan en de Verenigde Staten.
Wat is het belang van de huidige
verklaring en wat wordt er precies beloofd?
Einde aan plasticvervuiling in 2040, maar hoe?
De G7 committeren zich om een einde aan plasticvervuiling te maken (artikel 37). In 2040 moet aan alle plasticvervuiling een einde zijn gemaakt. Hoe moet dit doel bereikt worden?
De belangrijkste uitgangspunten en instrumenten zijn:
- maatregelen voor de gehele productieketen, dat wil zeggen van productie tot afvalfase
- recycling en circulariteit
- milieuverantwoorde controle van plasticafval
- uitbannen van plastics die niet gerecycled kunnen worden
- uitbannen van schadelijke additieven
- doorberekenen van de kosten van plasticvervuiling.
- aanpakken oorzaken en gevolgen van microplastics.
Internationaal plasticverdrag
Eerdere verklaringen van rijke landen kwamen neer op vrijblijvende beloftes. Het probleem van plasticsoep wordt daarin erkend, effectieve bestrijding wordt beloofd, maar verplichtende maatregelen blijven uit. De tijd van vrijblijvende uitspraken lijkt nu definitief voorbij.
Eerder koos de wereld voor een afzonderlijk verdrag om plasticvervuiling te bestrijden. De verklaring van de G7 komt vlak voor de
VN-vergadering over het plasticverdrag, eind mei in Parijs. Dan wordt gepraat over de invulling van dat verdrag. Landen met grote belangen in de olie- en plasticindustrie, zoals Japan en de Verenigde Staten, probeerden te voorkomen dat er productiebeperkingen zouden worden opgelegd. Zij wilden dat de nadruk kwam te liggen op beheersing van afval en recycling, zodat de productie van plastic niet geremd zou worden.
Constructieve samenwerking beloofd
In de verklaring van de G7, die dus ook door Japan en de Verenigde Staten is ondertekend, staat dat de G7 constructief mee zal werken aan het VN-verdrag ‘inclusief verplichtende maatregelen’ en ‘betreffende de gehele levenscyclus van plastic’ (artikel 38). Dit betekent dat deze landen zich in niet langer kunnen of zullen verzetten tegen maatregelen die de productie van plastic beperken. En dat is bijzonder goed nieuws.