PSF_LOGO
Oorzaken

Oorzaken

  • 01/03/2021
  • Clock 1 - 3 minuten
  • eye_icon 235
milieu
Als je het over de oorzaak van de plasticsoep hebt, dan kom je al snel uit bij het gegeven dat door de mens uitgevonden kunststoffen niet vergaan.
Mensen hebben echter plastic uitgevonden dat altijd 'onnatuurlijk' zal zijn in het milieu vanwege een belangrijke eigenschap: het gaat nooit meer weg.
 
Plastic maken is goedkoop en de toepassingen van het materiaal zijn eindeloos. Omdat plastic zo wijdverbreid wordt gebruikt, belanden er miljoenen tonnen in het milieu, wat ernstige vervuiling veroorzaakt. En niet alleen omdat iemand een stuk plastic op straat laat liggen in plaats van het in een afvalbak te gooien. Plastic lekt tijdens de hele levenscyclus.
 
Eenmalig plastic  
Van al het plastic dat we gebruiken, wordt 40% binnen 20 minuten weggegooid. Elk jaar gebruiken we miljarden tassen, flessen, trays en voedselverpakkingen. Supermarkten zitten er vol mee. Sommige mensen zijn onzorgvuldig met verpakkingen en laten het achter als zwerfvuil. Maar er zijn ook veel plaatsen waar mensen geen andere optie hebben omdat er geen afvalinzamelingssysteem is. Het is zonder twijfel zo dat, zelfs als de meeste mensen hun best doen, veel van dat eenmalige plastic in het milieu belandt omdat het legaal op de stortplaats wordt gedumpt of illegaal elders wordt achtergelaten.
 
Andere oorzaken van plasticvervuiling  
Het gaat niet alleen om eenmalig plastic. Vaak realiseren mensen zich niet dat ze het milieu vervuilen met plastic. Zo zijn autobanden gemaakt van rubber en plastic, die slijten tijdens het rijden. Dat betekent dat door deze wrijving duizenden microplastics in de lucht vrijkomen. Daarnaast zorgt het machinewassen en drogen van synthetische kleding voor miljoenen microvezels die in het rioleringssysteem terechtkomen. Onze plastic mode (bijna 80% van onze kleding is synthetisch) en onze sneakers stoten ook plastic vezels af tijdens het dragen. Persoonlijke verzorgingsproducten en verf kunnen microplastics bevatten die wegspoelen in het afvalwater. Bovendien is er een soort plastic dat ook in sigarettenfilters en zelfs in kauwgom is verwerkt.
 
De routes  
Plastic is nu over de hele wereld te vinden. Op de hoogste bergen, in de diepste zeeën, op de Noord- en Zuidpool en zelfs in sneeuw, wolken en regen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 Plastic Soup Foundation