De afgelopen twintig jaar zou de gemiddelde inname van calorieën in de Verenigde Staten gelijk zijn gebleven of zelfs iets zijn gedaald, terwijl het percentage mensen dat obesitas heeft, daar is toegenomen van 30,5 naar 42,4%. Hoe valt dit te verklaren?
Een
recent artikel geeft het antwoord: het veelvuldig gebruik van plastic. Er zijn namelijk chemicaliën die ons vetter maken. Deze zogeheten obesogene chemicaliën stimuleren de aanmaak van vetcellen en bevorderen de opslag van vet. Hieronder zijn bekende additieven van plastic, zoals BPA, bepaalde ftalaten en brandvertragers.
Obesogenen: chemicaliën die ons dik maken
Onder wetenschappers bestaat een sterk vermoeden dat vetophoping in het lichaam van mens en dier wordt bevorderd door plastic. Additieven die gebruikt worden om plastic de gewenste eigenschappen te geven, kunnen uit het plastic lekken en de toename van vetweefsel bevorderen.
Obesitas, extreem overgewicht door opeenhoping van lichaamsvet, heeft een negatief effect op de gezondheid. Het is,
zoals bekend, een risicofactor voor onder meer diabetes 2, hart- en vaatziektes en nierfalen. In de westerse wereld geldt overgewicht als volksziekte nummer één. In Nederland is bijna 14% van de volwassenen obees en heeft de helft overgewicht.
De overheid voert een beleid om overgewicht terug te dringen door gezond eten en meer bewegen te bevorderen. Het veelvuldig contact met plastic, zoals voedselverpakkingen, wordt echter niet als risicofactor voor overgewicht gezien.
Aanpak van obesitas = aanpak van plastic
Het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 is erop gericht om Nederland gezonder te maken, onder andere door het terugdringen van overgewicht en obesitas. Volgens de laatste
evaluatie neemt ondanks de genomen maatregelen het overgewicht eerder toe dan af. De aanpak is sterk gericht op beïnvloeding van de energiehuishouding en verandering van de leefstijl. Door meer te bewegen verbruik je meer energie en door gezonder en minder te eten krijg je minder energie binnen.
Maar deze aanpak schiet tekort, want deze houdt geen rekening met het bestaan van obesogenen. Deze chemicaliën zijn overal om ons heen aanwezig en zitten ook in voedselverpakkingen. Een recent Noors
onderzoek naar de chemische stoffen van 34 plastic producten, waarmee de consument dagelijks in aanraking komt, concludeerde dat het aantal stoffen dat overwicht bevordert veel groter moet zijn dan tot nu toe bekend is.
De remedie is eenvoudig: het gebruik van minder plastic, met name voor voedsel en drank, en minder complexe chemische samenstellingen van plastic producten. Naast, uiteraard, die gezondere levensstijl.
Plastic Soup Foundation pleit ervoor die uitzonderingen tot het uiterste te beperken.