PSF_LOGO
Tips om gezondheidsrisico’s door plastic te vermijden

Tips om gezondheidsrisico’s door plastic te vermijden

  • 05/01/2014
  • Clock 1 - 3 minuten
  • eye_icon 51
Zwanger
De meest omstreden chemische stof die aan plastic wordt toegevoegd is bisphenol A (BPA).
Omdat BPA zich gedraagt als een hormoon kunnen er schadelijke effecten optreden. BPA is verboden in zuigflesjes voor baby’s, maar wordt nog toegevoegd in een lange reeks andere plastic producten. Ook andere stoffen die uit plastic lekken kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Een online artikel in de Huffington Post stelt dat meer dan 90% van de Amerikaanse bevolking aantoonbaar BPA in de urine heeft en dat vooral vrouwen die zwanger zijn of dat willen worden BPA moeten vermijden.
 
Het artikel geeft de volgende tips.
 
1. Vermijd plastic flesjes met bronwater en gebruik je eigen glazen of metalen waterflessen (en alleen metalen flessen zonder kunststof coating).
2. Zorg dat je altijd een metalen lepel en vork bij je hebt, zodat je geen plastic wegwerpbestek hoeft te gebruiken wanneer je onderweg wat eet.
3. Verminder het gebruik conserven blikken waarvan de binnenkant van een kunststof coating (epoxyharsen) voorzien zijn, zoals blikken soep of blikjes bier. Deze bevatten vaak BPA. Kies waar mogelijk voor glas.
4. Vermijd de plastic waterkoelers die je vaak in kantoren aantreft, maar drink gewoon water uit de kraan.
5. Bewaar voedsel in glas.
6. Neem voor onderweg je eigen beker mee of vraag om een echte (keramische of metalen) koffiekop. Gifstoffen komen eerder vrij uit plastic bekers wanneer deze gevuld zijn met hete dranken.
7. Vermijd het gebruik van pannen met antiaanbaklaag (polytetrafluorethyleen PTFE, zoals teflon) en voedsel of drank dat in de magnetron in plastic opgewarmd wordt.
8. Minimaliseer het gebruik van hardplastic materialen in de keuken, zoals roerspanen, blenders, maatbekers en vergieten. Vervang ze door hulpmiddelen van hout, metaal of glas.
9. Doe boodschappen in een eigen (katoenen) tas.
 
Foto: Jack Fussell

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 Plastic Soup Foundation