PSF_LOGO
EU-verbod microplastics in cosmetica: te traag en te beperkt

EU-verbod microplastics in cosmetica: te traag en te beperkt

  • 03/13/2024
  • Clock 1 - 3 minute
  • eye_icon 14
micro-bead-pic_klein
Europese wetgeving verbiedt microplastics in cosmetica. Sommige bedrijven pleiten voor snellere en strengere maatregelen tegen microplastics.
Er komt Europese wetgeving om opzettelijk toegevoegde microplastics in met name cosmetica te verbieden. Dit is goed nieuws, want vervuiling met microplastics is onomkeerbaar en potentieel schadelijk voor de gezondheid. In principe lijkt ook niets gemakkelijker dan te stoppen met het gebruik van plastic als ingrediënt in verzorgingsproducten en over te stappen op natuurlijke alternatieven. 
 
Maar de industrie beroept zich op hoge kosten en gebrek aan alternatieven. Ze  krijgen jarenlange transitieperiodes om over te stappen op producten zonder microplastics. Er zijn echter cosmeticabedrijven die laten zien dat dat helemaal zo moeilijk niet is. Zij roepen in een open brief op tot veel striktere wetgeving en snelle invoering van microplasticvrije cosmetica. 
 
Verbod met uitzondering 
Elk jaar komt er 3800 ton aan microplastics in het milieu terecht, schat de Europese Commissie. Uit het vorig jaar door Plastic Soup Foundation gepubliceerde rapport Plastic: the hidden beauty ingredient blijkt dat 9 van de 10 meest verkochte cosmeticamerken microplastics bevat. Als de definitie van microplastics, zoals voorgesteld, wordt aangenomen, geeft dat de industrie nog volop mogelijkheden om ze te blijven gebruiken. In het wetsvoorstel zijn in water oplosbare plastics uitgezonderd en mogen industriële nanoplastics gebruikt worden als ze niet kunnen worden gedetecteerd. Bovendien kan de vervuiling nog lang doorgaan, want cosmeticabedrijven krijgen in sommige gevallen tot twaalf jaar de tijd om hun producten aan te passen. 
 
Slepend dossier
Eind 2014 bepleitten vijf landen, waaronder Nederland, een verbod op microplastics in cosmetica. Toen werd er al gewezen dat microplastics helemaal niet nodig zijn, omdat er natuurlijke ingrediënten als alternatief gebruikt kunnen worden. Enkele jaren later, in 2017, vroeg de Europese Commissie aan het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) om een voorstel om bewust toegevoegde microplastics, zoals in cosmetica, te verbieden. Dat het voorstel nog altijd niet aangenomen is, is uiterst teleurstellend. Het heeft vooral te maken met tegenwerking van de grote cosmeticabedrijven. 
 
Nu een deel van de industrie openlijk laat weten dat het niet alleen kan, maar ook sneller moet, is er hoop dat de Europese Commissie ook naar hen luistert en het voorstel aanpast. 
 
Teken onze petitie hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 Plastic Soup Foundation