PSF_LOGO
Plastic vergaat niet

Plastic vergaat niet

  • 01/03/2021
  • Clock 1 - 3 minuten
  • eye_icon 15
Arenden-boven-landfill-Nepal-Foto-Harmen-Spek-PSF-Atlas-p
Dat betekent dat al het geproduceerde plastic dat in de natuur terecht is gekomen daar op de een of andere wijze nog aanwezig is.
Plasticproductie nam een grote vlucht sinds 1950. Om die reden is er sprake van accumulatie of opeenhoping van plastic; er komt namelijk steeds meer in het milieu terecht. Ook accumuleert plastic op bepaalde plekken door regen, wind of zeestromingen of eenvoudigweg op plaatsen waar plastic afval gestort wordt.

Plasticproductie
0001-e1563201486216-450x408
De plasticproductie blijft in een toenemend tempo groeien. Er wordt geschat dat ongeveer 3% van al het jaarlijks geproduceerde plastic in de oceaan belandt. Sinds de grootschalige introductie van plastic na de Tweede Wereldoorlog is in totaal 8,3 miljard metrische ton geproduceerd. Van deze hoeveelheid is tot 2015 6,3 miljard ton afval geworden. Slechts 9% van dat plasticafval wordt gerecycled en 12% wordt verbrand. De resterende 79% belandt op stortplaatsen of in het milieu, waar het voor altijd in een of andere vorm zal blijven, aangezien plastic niet afbreekt. De wereldproductie van plastic steeg van twee miljoen ton in 1950 naar meer dan 500 miljoen ton in 2024 (dit aantal omvat kunststof textielvezels). Ongeveer de helft van al het plastic op aarde is sinds 2000 geproduceerd.
Als de huidige trend zich voortzet, zal er rond 2050 ongeveer twaalf miljard ton plastic op stortplaatsen en in het milieu zijn. Er wordt meer plastic weggegooid dan we ooit kunnen opruimen, ook al doen we ons best. De enige manier om plasticvervuiling te verminderen en te voorkomen, is door veel minder plastic te produceren en te gebruiken.

Plastic-noodtoestand
Voor veel landen is het regenseizoen ook het plastic seizoen. De oevers van rivieren worden schoongewassen door zware regen. Die rivieren voeren al het plasticafval dat eerder op de oevers lag naar de zee. Een deel daarvan komt op stranden terecht. Op Bali werden de beroemde toeristenstranden keer op keer bedekt met een dikke laag plastic; in januari 2018 werd een ‘afvalnoodtoestand’ uitgeroepen, nadat het vijf dagen had geregend. Bulldozers werden ingezet om de stranden op te ruimen. 
Ook de stranden in Durban, Zuid-Afrika, lagen vol plastic flessen na zware regenval. 
Als Plastic Soup Foundation zeggen we: de plasticsoep begint op het land en zelfs in je eigen achtertuin.
 
DOHxPmhW0AAfT0D
 

Recente berichten

plastic-puppet

Op plastic dieet?

Om de hoeveelheid plastic waarmee je dagelijks in aanraking komt terug te brengen, kun je op plastic dieet.
Probeer het gratis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 Plastic Soup Foundation