PSF_LOGO
Recycling

Recycling

  • 01/03/2021
  • Clock 2 - 4 minuten
  • eye_icon 68
recycling
De laatste jaren hebben multinationale bedrijven doelen geformuleerd hoe ze moeten omgaan met de plasticvervuiling die ze zelf met hun eenmalige verpakkingen hebben veroorzaakt. Die doelstellingen vertonen een opmerkelijke overeenkomst.
Die doelstellingen vertonen een opmerkelijke overeenkomst. Of het nu om McDonald’s, Procter & Gamble, Unilever of Coca-Cola gaat, ze beloven allemaal plechtig dat in 2025 of 2030 hun verpakkingen voor de volle 100% bestaan uit hernieuwbare, composteerbare of gerecyclede grondstoffen. Wat er niet bij verteld wordt, is dat de plasticproductie de komende tien jaar met 40% zal toenemen en dat zij volop van deze groei willen profiteren. Van absolute vermindering is geen sprake. In tegendeel, alle voorgestelde maatregelen laten een ongelimiteerde groei van plastic verpakkingen toe.

Het proces van plastic recyclen is een mythe
Het probleem met het recyclen van plastic is dat het in werkelijkheid niet echt gebeurt. In veel gevallen, vooral bij eenmalige plastic voedselverpakkingen, kan het niet worden gebruikt om dezelfde producten opnieuw te maken; gerecyclede voedselverpakking kan niet opnieuw worden gebruikt als voedselverpakking. Tot 2017 werd het grootste deel van het plastic afval uit de westerse wereld naar China geëxporteerd om gerecycled te worden. China wil echter ons plastic afval niet langer. De stroom afval is verschoven naar andere Aziatische landen, zoals Maleisië, Indonesië en Turkije. Ook deze landen beginnen echter beperkingen in te voeren of sluiten hun grenzen voor buitenlands plastic afval. Landen moeten zelf hun plastic afval beheren. In theorie kan al het plastic opnieuw worden gebruikt. De suggestie dat het probleem van plasticvervuiling kan worden opgelost door middel van recycling is echter een mythe. In werkelijkheid wordt slechts 9% van al het plastic dat wereldwijd in gebruik is gerecycled, en het merendeel van dit gerecyclede plastic is van inferieure kwaliteit. Het recyclen is vooralsnog een proces van downcycling, wat resulteert in een onverminderd gebruik van nieuw of 'virgin' plastic.
 
Alliance to End Plastic Waste  
Begin 2019 vormden 30 van de grootste industriële bedrijven ter wereld een partnerschap, de Alliance to End Plastic Waste (AEPW). Tijdens de oprichting van deze alliantie stemden deze bedrijven ermee in om 1 miljard dollar te investeren in de bestrijding van plasticvervuiling. Een van de manieren waarop de Alliance dit zogenaamd doet, is door de promotie van meer en betere recycling, vooral in landen die momenteel niet over de benodigde infrastructuur beschikken. Giganten uit de olie- en gasindustrie, zoals Shell, ExxonMobil en Dow, behoren tot de AEPW, maar dezezelfde bedrijven profiteren van het gebruik van goedkope schaliegas als grondstof voor plastic en investeren tientallen miljarden dollars in nieuwe plasticfabrieken. Enerzijds doen deze industriereuzen alsof plasticvervuiling kan worden bestreden door recycling. Anderzijds ondermijnen ze, door de markt te overspoelen met virgin plastic, het bedrijfsmodel voor recycling doordat nieuwe plastics zo goedkoop zijn dat recycling alleen mogelijk is als het wordt gesubsidieerd met belastinggeld.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 Plastic Soup Foundation